Свинското е поскъпнало с 63 на сто за година. Със заплатата

...
Свинското е поскъпнало с 63 на сто за година. Със заплатата
Коментари Харесай

Цените на храните нарастват два пъти по-бързо от доходите

Свинското е поскъпнало с 63 на 100 за година. Със заплатата в Румъния купуват двойно повече.

Цените на храните в страната се усилват два пъти по-бързо от приходите, сигнализира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Минималната работна заплата обезпечава едвам 43,5 на 100 от средствата, които са нужни на човек, с цел да се устоя, което води до това всички, които се трудят против това заплащане, да са работещи небогати, изясни той.

През миналата година без учредения свинското месо, което е главно импорт от Дания и Европейски Съюз, е поскъпнало с 63 на 100 и към този момент се продава приблизително против 12,9 лева за кг. Яйцата не престават да държат върхове по скъпотия, като измежду храните с висока цена в дребната потребителска кошница са и доматите и краставиците. Сериозно нарастват и ябълките.

Българите ядат най-скъпия ориз в Европа, като цената е доста по-висока спрямо Германия и Нидерландия.

Киселото мляко, яйцата, олиото, краставиците, захарта са по-скъпи от продаваните в Румъния, Хърватия и Испания. Единствено смесената кайма и зелето костват по-евтино у нас в сравнение с в европейските страни.

С една минимална заплата българите могат да си купят два пъти по-малко храна от румънците и 4 пъти по-малко от работещите в Германия и Нидерландия, пресмятат от КНСБ. Цените на храните са ненормални, уповавам се Комисия за защита на конкуренцията да потвърди картели и спекулативни цени, разяснява Пламен Димитров.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР